Kako birati odjeću od tkanina bez štetnih tvari

Birati održivu odjeću od tkanina bez štetnih tvari nije samo trenutni hir, već je i važan korak prema očuvanju zdravlja kože, općeg zdravlja i planete. Svaki komad odjeće koji nosimo dolazi u kontakt s našom kožom, što znači da sastav materijala igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. 

Štetne tvari poput kemikalija i boja prisutne u odjeći mogu izazvati iritacije kože, alergijske reakcije i čak negativno utjecati na opće zdravlje. 

Danas je teško postići održivost u punom smislu riječi jer su, nažalost, i prirodne tkanine tretirane, a sve to zbog proizvodnje velikih količina. 

Svijetlo plava oversized pamučna bluza od 100% prirodne tetra tkanine sa skrivenim kopčanjem, spuštenim ramenima i rukavima sa širokim zakopčanim manžetama.
Svijetlo plava bluza Di

Osobno, imam osjetljivu kožu. Moram paziti na odabir kozmetike pa tako i na odabir tkanine. Sintetiku nije lako izbjeći i moram priznati da nisam protiv mješavina jer i one  imaju kvalitetu. Sjetite se samo maminih ili bakinih kostima, haljina ili kaputa izrađenih od mješavina tkanine koji su i dan danas postojani. Primijetit ću da nije problem u mješavini tkanine već u ogromnoj količini odjeće koja se svakodnevno proizvodi zbog nas koji ju često kupujemo.

Štetne tvari u odjeći

Štetne tvari u odjeći mogu predstavljati skrivenu, ali veliku prijetnju za naše zdravlje. Često se u proizvodnom procesu koriste različite kemikalije i tvari koje mogu ostati prisutne u tkaninama koje nosimo svakodnevno. Među najčešćim štetnim tvarima u odjeći su:

  • Formaldehid: se često koristi u procesu obrade tkanina radi sprječavanja gužvanja i povećanja trajnosti. Može izazvati iritacije kože, alergijske reakcije te čak biti povezan s ozbiljnijim zdravstvenim problemima poput raka.
  • Azo boje: široko korištene boje u tekstilnoj industriji, ali neke od njih mogu sadržavati kancerogene tvari koje se oslobađaju tijekom nošenja odjeće. Ove tvari mogu uzrokovati iritacije kože i alergijske reakcije.
  • Teški metali: Neke odjevne tkanine mogu sadržavati tragove teških metala poput olova ili kadmija, koji su opasni za zdravlje kada se apsorbiraju kroz kožu. Takve tvari mogu izazvati različite zdravstvene probleme, uključujući hormonalne poremećaje i neurološke probleme.

Ovi štetni sastojci u odjeći mogu imati različite negativne utjecaje na naše zdravlje, uključujući iritacije kože, crvenilo, svrbež, osip, alergijske reakcije te čak mogu biti povezani s ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Prednosti odabira odjeće od tkanina bez štetnih tvari

Odabir odjeće od tkanina bez štetnih tvari nosi sa sobom niz prednosti koje idu u korist našem zdravlju, udobnosti i okolišu:

  • Sigurnost za zdravlje kože i općeg zdravlja: Birajući odjeću od tkanina bez štetnih tvari, smanjujemo rizik od izlaganja potencijalno opasnim kemikalijama i tvarima koje mogu uzrokovati iritacije kože, alergijske reakcije te dugoročno negativno utjecati na naše opće zdravlje.
  • Manji rizik od alergijskih reakcija i iritacija kože: Korištenje odjeće od tkanina koje su certificirane kao sigurne za kožu može značajno smanjiti rizik od alergijskih reakcija, crvenila, svrbeža i drugih neugodnih reakcija kože, pružajući nam veću udobnost i sigurnost tijekom nošenja.
  • Potencijalna ekološka korist za okoliš: Odjeća od tkanina bez štetnih tvari često se proizvodi koristeći ekološki prihvatljive postupke i materijale, što može rezultirati manjim negativnim utjecajem na okoliš.

Svakako, ja ću uvijek odabrati prirodnu tkaninu, a posebno ljeti. Želimo da nam koža diše, a da je tkanina koju nosimo meka i udobna.

Bijela ljetna pamučna bluza dugih rukava
Bijela pamučna bluza Patricija

Kad odabirem tkaninu za svoj dizajn odlazim u provjerene trgovine i tražim one 100% prirodne i ako je moguće, one s certifikatom.

Kako prepoznati odjeću od tkanina bez štetnih tvari

Prepoznavanje odjeće od tkanina bez štetnih tvari može biti ključno za očuvanje zdravlja i udobnosti prilikom nošenja.

Prije kupnje odjeće, pažljivo čitajte etikete i provjeravajte sastav materijala. Izbjegavajte odjeću koja u svom sastavu većim dijelom sadrži sintetičke materijale poput poliestera i akrila. Radije potražite one koje su izrađene od prirodnih ili certificiranih organskih materijala.

Certifikat za tekstilne proizvode

Kada birate odjeću tražite onu prirodnog sastava. Vrlo čest znak kojeg u posljednje vrijeme često susrećemo je OEKO-TEX® STANDARD 100 certifikat na etiketi. To je globalno priznati certifikat koji se dodjeljuje samo onim proizvodima koji zadovoljavaju stroge kriterije za sigurnost tekstila i garantira da proizvod ne sadrži štetne tvari i da je siguran za nošenje.

Proizvodi se testiraju na prisutnost više od 300 štetnih tvari, uključujući kemikalije koje su regulirane zakonima, ali i one na koje se samo sumnja da su štetni za ljudsko zdravlje.

Ako je vaša koža osjetljiva svakako obratite pozornost na taj certifikat.

DuoD Design u svojoj liniji ljetne odjeće za žene koristi 100% prirodne tekstile kao i tekstile s ovim certifikatom. Time garantiramo da su naše bluze, haljine i druga odjeća zdrave za ljude i okoliš.

Prirodni materijali

Drugi važan detalj je odabir odjeće od 100% prirodnih materijala poput lana, pamuka, bambusa ili viskoze koji mogu smanjiti rizik od raznih iritacija. Svoju smo ljetnu kolekciju izradile od prirodnih tkanina, a priču zaokružuju i prirodni gumbi od školjke, kokosovog oraha i metala.

Naša lagana ljetna bluza Flora izrađena je od 100% prirodnog lana, a udoban oversize kroj dodatno će odgovarati osobama s osjetljivom kožom.

Bijela ženstvena lanena bluza s kratkim rukavima nalik na veliki cvijet
Bijela lanena bluza Flora

Bluza Di, bluza Di kratkih rukava, haljina Di i bluza Patricija izrađene su od 100% prirodnog tetra pamuka (muslin) mekanog na dodir, a imaju i OEKO-TEX® STANDARD 100.

Roza pamučna midi haljina od 100% prirodne tetra tkanine sa spuštenim ramenima i dugim rukavima sa širokim zakopčanim manžetama i vezanjem u struku.
Haljina dugih rukava Di

Bluza Fauna izrađena je od popelina koji je u svom sastavu 100% pamuk.

Udobna i voluminozna bluza s uzorkom od 100% pamuka - popelina, koja krojem i puf rukavima podsjeća na veliki cvijet.
Bluza Fauna

Pogledajte i ostalu ponudu ženske odjeće od prirodnih materijala sigurnih za vašu kožu.

envelopecrossmenu