Kako odabrati najbolji kroj haljine prema obliku tijela

Često se znamo našaliti da mi žene dolazimo u raznim oblicima i veličinama.

No, koliko god to bilo smiješno, toliko je i istinito. Pronaći haljinu koja će nam savršeno odgovarati nije lako.

Izgledati dobro, osjećati se udobno, prekriti nedostatke, istaknuti prednosti… Na toliko toga treba misliti pri odabiru haljine.

naš krojački salon svakodnevno dolaze žene razočarane vječnom potragom za haljinom koja će biti sve to. Haljinom koja će svojim krojem idealno odgovarati njihovom jedinstvenom obliku tijela.

Zbog toga se s pravom odlučuju na šivanje po mjeri i u konačnici dobivaju haljinu koja krojem, bojama i svakim detaljem čini jedinstvenu cjelinu stvorenu baš za tu osobu.

Odlučite li se i vi na šivanje haljine po mjeri, morate u obzir uzeti svoj oblik tijela i imati na umu male trikove s kojima ćete ostvariti željeni rezultat. S toga, u nekoliko slijedećih redova pronađite svoj oblik tijela i pročitajte savjete kako odabrati odgovarajući kroj haljine.

Tijelo u obliku kruške

Žene oblika kruške karakterizira slabiji i mršaviji gornji dio tijela te jaki bokovi i bedra. Struk je blago naglašen u odnosu na široke bokove koji su znatno veći od grudi i ramena.

Cilj je postići ravnotežu. To ćete najlakše postići tako da vizualno povećate gornji dio tijela, osobito predio prsa. Haljina koja se širi od struka najbolje će postići željeni efekt.

Uvijek preporučam volane, nabore ili neke druge veće detalje u predjelu prsa koji dodatno će pomoći.

Druga mogućnosti su veći odnosno dublji dekolte, gola ramena ili leđa koji će odmaknuti poglede s problematičnih djelova.

Što se prekrivanja bokova i bedara tiče, bilo bi dobro da odaberete A kroj suknje, odnosno donjeg dijela haljine. Svakako izbjegavajte svijetle boje i printeve na suknji.

Materijali neka budu lagani i isto tako neka padaju preko vaših oblina. Dužina haljine ne bi trebala prelaziti koljena.

Ukoliko odaberete haljinu koja nema naglašen struk i pada ravno prema dolje, izaberite kroj visokog struka koje će optički suziti bokove i povećati grudi. Postići ćete i da izgledate više.

Trebali bi izbjegavati uske i kratke haljine, široke suknje, naglašeni struk koji ističe stražnjicu te duge suknje bez forme.

Tijelo oblika jabuke

Tijelo okruglastog oblika karakteriziraju veće grudi, široki struk i tanke noge te uski kukovi, ravnija stražnjica i malo šira ramena.

Za taj oblik tijela potreban je kroj haljine koji će se fokusirati na prednosti: ruke, noge i prsa, a zakamuflirati struk.

Odaberite haljinu koja na gornjem dijelu sa strane ima ukrasne detalje poput čipke kako bi se pozornost skrenula s trbuha. V ili neki drugi neobični izrez bit će dobar odabir.

Haljina u nekoliko nijansi jedne boje optički će suziti liniju tijela, kao i haljine s bočnim tamnijim detaljima. Tamniji tonovi na suknji stvoriti će iluziju duljine i skrenuti pozornost sa struka.

Dobar izbor je haljina koja će istaknuti noge. Odaberite haljinu duljine do malo iznad koljena ili dužu s izrezom. Izbjegavajte duge haljine koje će prekriti noge – uz grudi, vaš najjači adut.

Također, preporučujem haljine na preklop koje će optički presjeći liniju tijela i tako stvoriti dojam vitkosti ili kratke haljine ravnog kroja s blagim ušicima te asimetrično krojene modele koji naborima optički sužavaju obline.

Svakako je potrebno izbjegavati kroj koji ne prati liniju tijela, nabore, volane i veliki dekolte.

Tijelo u obliku kvadrata

Glavna karakteristika ovih osoba je nedostatak oblina. Žene ove građe nemaju problema s viškom kilograma, tako da nemaju što skrivati. Potrebno je dodati samo malo ženstvenosti cjelokupnom izgledu.

To ćete najlakše postići tako da stvorite dojam oblina na pravim mjestima i istaknete ono najbolje na sebi, bile to tanke i lijepe noge ili čvrste i oblikovane ruke.

Dojam oblina najlakše ćete postići strukiranim haljinama koje se šire ispod struka. Neka imaju tanku vezicu oko pasa i nekakav romantični detalj.

Ako to nije dovoljno, još oblina na predjelu prsa možete dobiti naborima koji se dobiju kod haljina koje se vežu oko vrata ili volanima koji padaju na predjelu prsa.

Uz ovaj oblik tijela često dolazi sitnija figura pa će svaki kroj koji prati tijelo, a da nije preuzak biti dobro rješenje. Visokim strukom i suknjom iznad koljena dobiti ćete na dužini.

Na haljini preporučam izbjegavati previše detalja koji će vas pretvoriti u djevojčicu.

Tijelo u obliku obrnutog trokuta

Karakteristika ove građe su široka leđa i ramena uz istaknuto uži struk i manje grudi.

Kako bi suzili gornji dio tijela preporučam lepršave tunike ili haljine asimetričnog kroja koje vizualno proširuju bokove. Birajte pune suknje zvonastog ili A kroja.

Da bi suzili gornji dio tijela, dobar trik je V izrez ili preklapanje odnosno vezivanje u struku. Trokut koji stvaraju V izrez i preklop, napravit će da vaše poprsje djeluje uže i manje.

Dojam ćete pojačati uzorci koji sužuju i izdužuju gornji dio tijela, a svakako je potrebno izbjegavati sve detalje koji bi povećali ramena.

Gore nosite tamnije boje i sitnije, mirnije uzorke, a u donjem dijelu nosite svijetle boje i krupne uzorke.

Ne preporučam minice jer sužavaju bokove, ravne krojeve te haljine bez naramenica i rukava.

Tijelo oblika pješčanog sata

To su sve žene koje imaju umjerene ili čak bujne bokove i grudi, a uzak struk – ponekad i do 20 centimentara uži od bokova i grudi.

Odaberite haljinu koja ističe vaš uski struk – uski gornji dio (korzet) s nekom trakom oko struka bit će idealan odabir.

Druga solucija su haljine koje povezuju bokove i struk, dužine do koljena.

Preporučamo V-izrez i izbjegavanje zatvorenih okovratnika koji odvlače pozornost od struka.

Svakako bi trebali izbjegavati i vrećaste krojeve koji prekrivaju bokove i stražnjicu te uske krojeve koji će naglasiti razliku struka i bokova.

Birajte ženstvene haljine sa naglašenim strukom i dubljim izrezom. Možete sebi priuštiti odjeću jarkih boja i upadljivih uzoraka.

Šivanje haljina po mjeri

Sada kada znate koji kroj haljine savršeno pristaje vašoj figuri, vrijeme je zajedno kreiramo.

Pošaljite nam upit i rezervirajte svoj termin i konzultacije za šivanje haljine koja će vam stajati savršeno!

envelopecrossmenu